AKTUELLT från Svenska Burmakommittén

Här hittar du det allra senaste från Svenska Burmakommittén, våra kommentarer och analyser av de senaste händelserna i Burma, våra pressmeddelanden och information om evenemang vi anordnar. Följ oss på sociala medier för regelbundna uppdateringar om vårt arbete och läget i Burma eller prenumerera på Svenska Burmakommitténs nyhetsbrev och få en månatlig sammanfattning från oss.

Årets benådning av 24 896 fångar är den mest omfattande på 10 år enligt AAPPB men organisationen konstaterade i en kommentar att endast 18 av dessa var politiska fångar.
Välkommen till Svenska Burmakommitténs årsmöte den 29 april 2020. Förutom att välja föreningens styrelse, erbjuder årsmötet en möjlighet för Svenska Burmakommitténs medlemmar att höra mer om det gångna årets verksamhet och ställa frågor till föreningens kansli och styrelse.
Inskränkningar i press- och yttrandefriheten fortsätter. Nyligen greps Nay Myo Lin, redaktör på mediebolaget Voice of Myanmar. Han anklagas för brott mot Burmas terrorismlagstiftning efter att ha publicerat en intervju med en talesperson för den väpnade gruppen Arakan Army som tidigare i mars klassades som en terroristorganisation av regeringen.
EU måste stärka sitt engagemang för mänskliga rättigheter i Burma och se över sitt stöd till den havererade fredsprocessen i landet. Den uppmaningen riktar i dag det Europeiska Burmanätverket (EBN) till EU inför att EU i slutet av april väntas ta beslut om att bland annat förlänga sanktionerna mot Burma.