Att försvara ett folkmord, del 1

Podcast, Stockholm, 11 december 2019

Burmas statskansler Aung San Suu Kyi är i Haag för att försvara landet mot anklagelser om folkmord inför den Internationella domstolen (ICJ). Med uppbackning av Islamiska konferensorganisationen (OIC) har Gambia anmält Burma till domstolen i Haag för att utkräva ansvar för de övergrepp som begåtts mot den muslimska minoritetsbefolkningen rohingya i landets västra delar.

För att kommentera och analysera händelserna i ICJ och reaktionerna i Burma och omvärlden släpper vi nu två podcastavsnitt. Denna första del fokuserar på reaktionerna i Burma.

Vår verksamhetschef Kristina Jelmin är nyss hemkommen från Yangon där hon passade på att intervjua människor från det burmesiska civilsamhället för att få en bild av hur anklagelserna tas emot i Burma.

I burmesisk media har vi under de senaste dagarna kunnat läsa om hur stora delar av befolkningen sluter upp bakom Aung San Suu Kyi och den burmesiska delegationen, vars beskrivning av händelseförloppet i Rakhine skiljer sig från de oberoende FN-utredningar som lagts fram. Vi tittar närmare på detta stöd och diskuterar vad fallet i ICJ innebär och kan komma att leda till.

Avsnittet är inspelat på eftermiddagen den 10 december efter den första dagen av förhandlingar i ICJ. Senare under veckan kommer ett nytt avsnitt där vi summerar och reagerar på veckans samtliga förhandlingar.

Dela sida