Saw O Moo. /Foto: Karen Information Center

10 april: Dödad människorättsaktivist ökar spänningarna i sydöstra Burma

Kommentar, Stockholm, 10 april 2018

Torsdagen den 5 april dödades människorättsaktivisten Saw O Moo av burmesisk militär i Hpapun Township. Saw O Moo arbetade för Karen Environmental and Social Action Network(KESAN) med att bevaka lokalbefolkningens rättigheter. Han dödades i Ler Mu Plaw village tract där stridigheter blossade upp i mars 2018 sedan burmesisk militär gått in i KNLA-kontrollerat område utan tillstånd för att genomföra ett vägprojekt. Fler än 2 300 människor har nu flytt sedan våldet bröt ut i början av mars.

”Det är mycket oroande att våldsamheter nu brutit ut i det här området, där stora framsteg gjorts av lokala organisationer för att återuppbygga samhällen efter årtionden av konflikt. Saw O Moos död visar på hur farligt det kan vara att arbeta med mänskliga rättigheter, inte minst i Burmas etniska minoritetsområden, och hur bräcklig vapenvilan i landet är” säger Kristina Jelmin, verksamhetschef på Svenska Burmakommitén.

Lokala grupper har länge rapporterat om hur militären stärkt sin närvaro i sydöstra Burma sedan vapenvilan (Nationwide Ceasefire Agreement, NCA) undertecknades 2015. De senaste sammandrabbningarna är oroande, inte minst då KNU är part i vapenvilan från 2015.  Tidigare i år undertecknade två nya parter vapenvilan: New Mon State Party och Lahu Democratic Union. Det innebär att tio väpnade grupper nu skrivit på avtalet. Dock kvarstår det faktum att de största rebellgrupperna inte skrivit på och processen har kritiserats för att inte tillräckligt diskutera de politiska grundorsakerna till landets konflikter, däribland den odemokratiska konstitutionen från 2008 som befäster militärens makt.