Svenska Burmakommitténs Podcast​

Här samlar vi de podcasts som vi producerat. Avsnitten varierar i längd och innehåll men tar alltid upp ämnen som rör mänskliga rättigheter i Burma. Lyssna direkt här på hemsidan eller sök efter “Svenska Burmakommitten” i din podcast-spelare.

På årsdagen av statskuppen arrangerade Svenska Burmakommittén ett seminarium om situationen i landet. Det här är en inspelning av seminariet.

Våldet trappas upp när militären försöker få grepp om makten. Vad kan omvärlden göra för att sätta press på juntan och stötta de demokratiska krafterna?

Podcast: Statskupp

Den 1 februari tog militären makten i en statskupp. Nu växer protesterna runt om i landet samtidigt som repressionen ökar.

Det sista podcastavsnittet i vår valspecialsatsning. Vi går igenom hur det gick för partierna i valet och vad vi kan vänta oss framöver.

Det här är det första avsnittet som fokuserar helt på valet 2020. Under hösten kommer vi släppa ett flertal avsnitt som behandlar olika relevanta teman inför parlamentsvalet som planeras till den 8 november 2020.

I det här avsnittet talar vi om främlingsfientlighet, antimuslimska strömningar och buddhistisk nationalism i Burma. Från 2012 och framåt, i en tid av stora omdaningar i samhället kort efter att Burma gick från att vara en regelrätt militärdiktatur, växte sig nationalistiska buddhistiska rörelser starka i landet.

I västra Burma har konflikten mellan den burmesiska militären och Arakan Army trappats upp rejält den senaste tiden. Vad är det som händer i norra Rakhine och södra Chin, vilka är Arakan Army och vad handlar konflikten om? I det här avsnittet tittar vi närmre på vad som kommit att bli den dödligaste konflikten i Burma just nu.

I detta avsnitt av Svenska Burmakommitténs podcast har vi med oss forskaren Jenny Hedström. Vi pratar om feminism och kvinnorättsrörelsen i Burma.

I det här avsnittet kikar vi närmre på själva förhandlingarna och fallet i sig. Vi går igenom Gambias anförande, Burmas försvar och förklarar de båda parternas ståndpunkter. Vi får dessutom en rapport från de demonstrationer som pågick utanför rättssalen i Haag.

Burmas statskansler Aung San Suu Kyi är i Haag för att försvara landet mot anklagelser om folkmord inför den Internationella domstolen (ICJ). För att kommentera och analysera händelserna i ICJ och reaktionerna i Burma och omvärlden släpper vi nu två podcastavsnitt. Denna första del fokuserar på reaktionerna i Burma.

Ett specialavsnitt av Svenska Burmakommitténs podcast från ett seminarium med Bertil Lintner om Burmas relation till Kina

I det här avsnittet tittar vi närmre på några av de mekanismer för ansvarsutkrävande som det internationella samfundet har till sitt förfogande vad gäller att hålla ansvariga till svars i Burma. De befälhavare som anklagas för grova folkrättsbrott av FN-utredare kan…

Vårt första avsnitt om burmeser i Sverige. Följ med till Karen Summer Camp i Hofors där vi träffar deltagare och ledare. Lägret hölls den 3-5 augusti 2018 och anordnas varje år av Karen Swedish Community. Karen är Burmas…

Intervju med Chris Sidoti, en av utredarna i FN:s oberoende utredningskommission för Burma (fact-finding mission, FFM).

I det första avsnittet av vår podcast besöker vi en udda utställning i People’s Park i Yangon inför Armed Forces Day 2018.

Dela sida