Protester i Yangon i mars 2021. /Foto: Maung Nyan / Shutterstock

Podcast: Våldet trappas upp - vad kan omvärlden göra?

Podcast, avsnitt 17, Stockholm, 28 april 2021

Våldet trappas upp när militären försöker få grepp om makten. De folkliga protesterna fortsätter runt om i landet. Samtidigt utmanas militären av folkvalda politiker som nu skapat en skuggregering.

I det här avsnittet tittar vi närmre på vad omvärlden kan göra för att sätta press på juntan och stötta de demokratiska krafterna. Vi talar också om den senaste tidens utveckling, inte minst det upptrappade våldet som blir allt mer urskillningslöst.

Vi har även talat med två personer med god insyn i de processer som pågår lokalt och internationellt. Sai Sam Kham, tidigare chef för Metta Development Foundation, som nyligen briefade FN:s säkerhetsråd, berättar mer om vad det burmesiska civilsamhället vill se för åtgärder från omvärlden. Olof Skoog är EU:s ambassadör till FN i New York och han berättar mer om arbetet i FN och svårigheterna att få till en resolution i FN:s säkerhetsråd.

Avsnittet spelades in den 23 april 2021 och publicerades den 28 april 2021. Lyssna i din podcastspelare eller direkt här på webbsidan.