Unga supportrar vid ett möte i Mandalay under NLD:s valkampanj inför valet 2015. /Foto: Hkun Lat

Podcast: Valspecial introduktion

Podcast, avsnitt 13, Stockholm, 4 september 2020

Det här är det första avsnittet som fokuserar helt på valet 2020. Under hösten kommer vi släppa ett flertal avsnitt som behandlar olika relevanta teman inför parlamentsvalet som planeras till den 8 november 2020.

Det första avsnittet är en slags introduktion där vi går igenom grunderna. Vad är det för olika val som kommer hållas? Vilka är de största partierna? Hur ser möjligheterna ut för mindre partier? Hur är systemet uppbyggt? Vilka är förutsättningarna för fria och rättvisa val?

I höst är det val till det nationella parlamentet (över- och underhus) och regionala/delstatliga parlament. Systemet i Burma är uppbyggt så att 25 procent av platserna i parlamentet (på både nationell och regional nivå) tillsätts direkt av militären och 75 procent av platserna tillsätts genom allmänna val.

I det senaste valet 2015 vann NLD (National League for Democracy) med Aung San Suu Kyi i spetsen en jordskredsseger och tog hem nära 80 procent av de valbara platserna. Då var valet till stor del en röst för eller emot militären, eftersom det dåvarande regeringspartiet USDP (Union Solidarity and Development Party) har nära band till militären. Den här gången har valet potential att bli mer av en utvärdering av NLD:s tid vid makten. Under de senaste åren har frustrationen och kritiken mot NLD ökat bland delar av befolkningen som anser att regeringen inte levererat på de vallöften man gav.

Avsnittet spelades in den 28 augusti 2020 och publicerades den 4 september 2020. Lyssna i din podcastspelare eller direkt här på webbsidan.