Unga NLD-supportrar vid ett kampanjmöte i Mandalay 2015. Det nuvarande regeringspartiet NLD vann en jordskredsseger i valet 2015 och vann även i många valkretsar i minoritetsområden där etniskt baserade partier fanns representerade. Sedan dess har missnöjet mot NLD ökat och frågan är om de etniskt baserade partierna kan utmana NLD i det stundande valet. /Foto: Hkun Lat

Seminarium: Inför valet 2020

Seminarium, Stockholm, september 2020

Det här seminariet spelades in och finns tillgängligt att lyssna på i efterhand vi den här länken.

Varmt välkommen till ett seminarium med fokus på de etniskt baserade partiernas förutsättningar inför det stundande valet i Burma.

Omkring en tredjedel av befolkningen i Burma tillhör någon av landets etniska minoritetsgrupper. Väpnade konflikter mellan centralmakten och minoritetsgrupper har präglat landet sedan självständigheten 1948 och i Burmas minoritetsområden pågår än i dag väpnade konflikter och människorättskränkningar.

En av de stora konfliktfrågorna har varit politiskt inflytande och ökad rätt till självbestämmande i minoritetsområden. Den pågående demokratiseringsprocessen har öppnat för nya möjligheter till politiskt deltagande. I det stundande valet ställer många etniskt baserade partier upp som kämpar för mer inflytande och rättigheter. I valet 2015 fick de etniskt baserade partierna få platser men i år väntas de prestera bättre. Inte minst då missnöjet mot regeringspartiet National League for Democracy (NLD) ökat i etniska minoritetsområden.

Hur kommer det gå för de etniskt baserade partierna i det kommande valet? Vilka utmaningar möter de? Finns det möjligheter till mer inflytande? Detta är några av de frågor som kommer att diskuteras under panelsamtalet med inbjudna experter.

I panelen:
Ying Lao, biträdande direktör på Salween Institute
Ko Sai, direktör för PACE Myanmar, People’s Alliance for Credible Elections

Moderator:
Alexander Jäätmaa, Svenska Burmakommittén

Seminariet hålls på engelska.

Varmt välkommen!

Plats:
Digitalt seminarium via plattformen Zoom

Datum och tid:
23 september 2020, kl. 10:00-11:00

Anmäl ditt deltagande till info@burmakommitten.org
Inbjudningslänk till mötet skickas ut till de som anmäler sig.

Länk till inbjudan på engelska som PDF