Bakgrund: Aung San Suu Kyi

Bakgrundsfakta, Stockholm, 28 oktober 2020

Inför valet 2020 hoppas  Aung San Suu Kyi och hennes NLD på ännu en jordskredsseger. Vi har satt ihop en kort text med bakgrundsfakta om landets stora ikon och ledare.

  • Ålder: 75 år (född 1945)
  • Titel: state counsellor (de facto regeringschef), även utrikesminister och minister för presidentens kontor
  • Politiskt parti: Ordförande för NLD (National League for Democracy)
  • Bakgrund: Dotter till den berömde självständighetskämpen general Aung San, etablerade sig som ledare för den demokratiska oppositionen efter landsomfattande protester 1988, satt i husarrest till 2010, leder landets Regering sedan valet 2015
  • Fredspriset: Tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati och mänskliga rättigheter

Demokratikämpen Aung San Suu Kyi ledde oppositionspartiet NLD (National League for Democracy) till en jordskredsseger i valet 2015 och har sedan dess varit landets ledare. Flera utomstående bedömare har förvånats över att hon till synes kommit att stå så nära landets mäktiga militär, som så länge motarbetade henne och höll henne i husarrest. I omvärldens ögon, framförallt västvärldens, har hennes position som demokratiikon falnat och många har riktat skarp kritik mot hur hon hanterat krisen i delstaten Rakhine, där militärens attacker mot folkgruppen rohingya lett till anklagelser om folkmord.

Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati och mänskliga rättigheter. Efter landsomfattande protester mot den styrande militärjuntan 1988 blev hon en tydlig ledare för den demokratiska oppositionen. Hon tillbringade större delen av tiden mellan 1989-2010 i husarrest i sin villa i Yangon.

Hon är dotter till general Aung San, landets mest kände frihetskämpe som stred för självständighet från Storbritannien. Hon var gift med den brittiske akademikern Michael Aris, som specialiserade sig på Tibet och Bhutan, till dennes död 1999. Att hon var gift och har barn med en utlänning gör att hon enligt konstitutionen inte kan bli president – en paragraf som anses vara riktad mot just henne. Genom att istället anta titeln state counsellor agerar hon dock som landets de facto politiska ledare.