EU:s utrikesrepresentant Federica Mogherini tar emot Burmas överbefälhavare Min Aung Hlaing. Foto: EEAS

26 feb: EU:s åtgärder mot Burma otillräckliga

Kommentar, Stockholm, 26 februari 2018

När EU:s utrikesministrar möttes i Bryssel i dag antog utrikesrådet nya slutsatser angående Burma. Dessvärre var det ett urvattnat och svagt dokument som presenterades.

EU fördömer våldet i Rakhine och uppmanar Burma att samarbeta med FN:s rapportör för mänskliga rättigheter i Burma Yanghee Lee. Utrikesrepresentant Mogherini uppdras att föreslå en förlängning av det redan existerande vapenembargot och föreslå sätt att utöka det på, samt att föreslå restriktiva åtgärder mot höga militära officerare ansvariga för människorättskränkningar. Inget totalförbud mot att samarbeta med eller utbilda militären föreslås.

Ett halvår efter militärens massiva operation i norra Rakhine som drivit nästan 700 000 människor på flykt till Bangladesh och i ljuset av den eskalerande konflikten i Kachin och norra Shan framstår dessa åtgärder som otillräckliga. Det är inte troligt att den burmesiska militären känner sig pressad till att ändra sitt beteende efter ett sådant uttalande.

EU borde avbryta allt militärt samarbete med Burma och förbjuda europeiska företag att göra affärer med militärägda företag i Burma.

Länk till utrikesrådets slutsatser.