Seminarium 2 oktober 2019: Ett samtal om press- och yttrandefrihet i Burma

Seminarium, 2 oktober 2019

Svenska Burmakommittén och Svenska PEN bjuder in till ett samtal om press- och yttrandefrihet i Burma med den prisbelönte burmesiske journalisten Ko Swe Win. 

Ko Swe Win driver den undersökande nyhetsbyrån Myanmar Now och har själv erfarenhet av att ha varit åtalad under den ökända telekommunikationslagen som kriminaliserar förtal. Hör honom berätta om hur det är att verka som journalist i ett land där det fria ordet hotas av repressiv lagstiftning och där de som uttrycker kritik mot makthavare riskerar åtal och fängelse. 

När Burma 2011 gick från militärdiktatur till ett mer demokratiskt statsskick ökade möjligheterna för journalister, författare och allmänheten att uttrycka sig fritt. Nya mediehus öppnade och organisationer som tidigare verkat i exil återvände till landet. 

De senaste åren har dock den positiva trenden brutits. Journalister hotas och fängslas, självcensuren breder ut sig. Burma rankas på plats 138/180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex över världens länder. Antalet politiska fångar ökar; just nu är 630 personer antingen fängslade eller väntar på rättegång i politiskt motiverade processer. 

Samtalet är en unik möjlighet att höra mer om situationen i Burma och lyssna till Ko Swe Wins erfarenheter. Seminariet hålls på engelska. Vi bjuder på kaffe/te och smörgås. 

Varmt välkomna! 

Datum och tid: 2 oktober 2019, kl. 17:00-18:00 (kaffe/te serveras från 16:40)
Plats: Sensus Möte, Klara Södra Kyrkogata 1, 111 52 Stockholm 

Anmäl gärna ditt deltagande till info@burmakommitten.org