Filmvisning och efterföljande samtal på biografen Zita 31 oktober 2018

Stockholm, 27 september 2018

Svenska Burmakommittén bjuder tillsammans med Olof Palmes Internationella Center in till filmvisning och efterföljande samtal med religionshistorikern Niklas Foxeus den 31 oktober på Biografen Zita i Stockholm.

Det senaste årets dramatiska eskalering av våldet i delstaten Rakhine har åter fått världens blickar att riktas mot Burma. Nyligen kunde en FN-utredning slå fast att folkmord troligtvis begåtts mot den muslimska minoritetsgruppen rohingya. Över 720 000 människor har flytt våldet sedan militärens storskaliga offensiv inleddes i augusti 2017. Historien visar att folkmord inte börjar med våld utan med stigmatisering och avhumanisering.

I dokumentären The Venerable W träffar filmmakaren Barbet Schroeder den kontroversielle buddhistiske munken Wirathu som gjort sig känd genom sin nationalistiska och antimuslimska retorik. Vi får en inblick i en värld där religioner och grupper ställs mot varandra och där munkväsendet spelar en betydande roll i att piska upp stämningen.

Filmen följs av ett samtal om religionens roll i den senaste utvecklingen i Burma. Vi bjuder på lättare förfriskningar innan föreställningen.

Här är en recension av filmen från tidningen The Guardian.

Inbjudan som PDF.