Öppet brev till Aung San Suu Kyi med anledning av fängslade journalister

Kommentar, Stockholm, 7 november 2018

Svenska Burmakommittén och 52 andra människorättsorganisationer uppmanar burmesiska myndigheter att frige de två Reutersjournalister som dömdes till fängelse i september.

I ett öppet brev adresserat till statskansler Aung San Suu Kyi uppmanar 53 människorättsorganisationer burmesiska myndigheter att omedelbart frige Wa Lone och Kyaw Soe Oo. De två Reutersjournalisterna dömdes den 3 september till fängelse för att ha brutit mot Burmas sekretesslagar i samband med att de undersökte ett massmord på tio pojkar och män i delstaten Rakhine.

Domen är ett tydligt försök att begränsa yttrandefrihet och oberoende journalistik i Burma. De svepande och förlegade lagar som användes för att ställa journalisterna inför rätta utnyttjas ofta för att tysta kritiker. De bör ses över och reformeras i enlighet med internationella normer.

Trots sekretesslagarnas vaga formuleringar framförs bland annat krav på bevis att de anklagade har hemlig information som kan vara, eller är avsedd att vara, användbar för en fiende till nationen. De bevis och vittnesmål åklagaren presenterade under journalisternas rättegång misslyckades att visa detta och visade snarare att de dokument de anklagades för att inneha varken var hemliga eller skulle användas för att skada nationen.

Brevet publiceras i samband med att journalisterna har suttit fängslade i två månader och nyheten att journalisternas advokater överklagar domen.

Läs det öppna brevet: här