Studentaktivisten Lin Htet vittnar om hur han och andra politiska fångar utsätts för tortyr i militärjuntans fängelser. /Foto: Privat
Politisk fånge vittnar om tortyr och dödshot
Intervju, Stockholm, 18 november 2021
Över 10 000 människor har gripits sedan militärkuppen. Här berättar studentaktivisten Lin Htet om tortyren i förhörscentret och om korruptionen och skräcken för covid-19 i Insein-fängelset.
Den 17 april greps Lin Htet, 27, tillsammans med tre andra aktivister när de var på väg till en demonstration i Yangon. Inom sin organisation University Students Union Alumni Force (USUAF) hade de varit delaktiga i att organisera protester sedan statskuppen den 1 februari. Efter ett första förhör på en polisstation skickades aktivisterna till ett militärt förhörscenter i Shwepyithar i utkanten av Yangon. Sedan följde sex nätters tortyr.
– Varje kväll fick vi ögonbindel och leddes in en och en till ett förhörsrum. Om du samarbetade och svarade på frågorna fick du sitta på en plaststol, annars var du tvungen att sitta på knä på golvet med händerna på huvudet, berättar Lin Htet i en intervju med Svenska Burmakommittén.
Enligt Lin Htet berättade aldrig förhörsledarna vilka de var, men han är övertygad om att de var militärer och inte poliser. Förhören började vid femtiden på eftermiddagen och kunde pågå fram till midnatt eller ibland inpå småtimmarna.
– En av dem ställde frågor medan de andra ställde sig runt omkring mig och turades om att sparka och slå. De slog mig med gevärs- och pistolkolvar, med batonger och käppar. De såg till att inte slå mig i ansiktet utan riktade slagen mot bakhuvud, rygg och ben, berättar Lin Htet.
– De hotade oss flera gånger och sa att de kunde döda oss närsomhelst.
Lin Htet berättar att han och hans vänner inte kunde sova på rygg på grund av smärtorna efter misshandeln. De fick försöka sova på mage. Efter sex nätters förhör och tortyr skickades Lin Htet till Insein-fängelset i Yangon, i väntan på rättegång. Liksom många andra anklagades han för uppvigling enligt sektion 505 i den burmesiska brottsbalken. En lag som som militärjuntan sedan statskuppen gjort än mer svepande och vag.
– Det här är den överlägset vanligaste lagen som använts mot politiska fångar sedan kuppen, säger en talesperson för organisationen Assistance Association for Political Prisoners (AAPP), som Svenska Burmakommittén varit i kontakt med, som av säkerhetsskäl vill vara anonym.
Sedan militärkuppen den 1 februari har över 10 000 människor gripits och i dag är över 7 000 frihetsberövade. Den tortyr Lin Htet och hans vänner utsattes för under förhören är inte ovanlig.
– Tortyr förekommer överallt i Burma sedan kuppen, särskilt i förhörscenter och i militärens häkten, innan fångarna förs vidare till fängelse, säger AAPP:s talesperson.
Även i fängelserna förekommer tortyr, och förhållandena är mycket påfrestande för fångarna.
– Politiska fångar tvingas sitta i stresspositioner i timmar. De misshandlas med käppar. Många berättar om hur de plågats av att höra skriken från andra fångar. Den här inhumana behandlingen lämnar spår som kommer att vara i många år, säger AAPP:s talesperson.
Det kanske mest ökända fängelset i Burma är Insein-fängelset i Yangon, där också äldre generationers politiska fångar suttit inspärrade. Enligt AAPP kan fångarna där bestraffas genom att sättas i isolering, tvingas bära tunga kedjor eller misshandlas.
– Det finns inte tillräckligt med vatten eller näringsrik mat. Insein är notoriskt överbefolkat. Under pandemin har tillgången till advokater begränsats och fångarnas rättigheter förbisetts.
När Lin Htet kom till Insein var korruptionen det första han la märke till.
– Korruptionen är överallt. Vill du ha en plats att sova måste du muta vakterna. Du kan betala för att slippa göra arbete som att diska eller tvätta toaletterna, och så vidare, säger han.
Under tiden Lin Htet och hans vänner satt fängslade drabbades Burma av en allvarlig smittvåg av covid-19. Under sommarmånaderna staplades döda kroppar på hög utanför Yangons krematorier. Smittan spreds även inne i fängelset.
Under tiden Lin Htet satt i fängelset drabbades Burma av en allvarlig smittvåg av covid-19. Smittan spreds även i landets fängelser där fångarna lever tätt inpå varandra. /Foto: Hkun Lat
– Bland de 60 personer som satt i min avdelning var det tre fångar som dog av covid-19 under sommaren. En av dem var i 50-årsåldern och han fick plötsligt svårt att andas. Det fanns ingen syrgas i vår avdelning och vi krävde att han skulle tas till fängelsets sjukhus, men det dröjde för länge och han kvävdes till döds.
Lin Htet berättar att alla i hans avdelning fick någon form av covid-symptom.
– Vi förlorade luktsinnet, kände värk och feber, men ingen av oss blev testad. Det enda vi fick i form av vård eller medicin var c-vitamin och paracetamol.
När Lin Htet släpptes i oktober tillsammans med tusentals andra fångar i en större amnesti hade han fortfarande inte dömts för något brott. Rättegången hade skjutits upp flera gånger under tiden han satt inspärrad i Insein-fängelset. När han kom ut hade han suttit fängslad i sex månader utan att ha dömts för något brott. Av de som frigavs i oktober har flera gripits igen och Lin Htet säger att han inte känner sig säker.
– Jag är hela tiden rädd för att gripas på nytt. Jag kan inte bo hemma med min familj utan är tvungen att hålla mig gömd och flytta mellan olika ställen för att inte hittas, säger han.
Vidare läsning
Myanmar military uses systematic torture across country – AP
The Systematic use of Torture by Totalitarian Regimes in Burma & the Experiences of Political Prisoners – AAPP