USA:s president Joe Biden /Foto: archna nautiyal/Shutterstock

USA och Storbritannien inför sanktioner mot militära företag

Kommentar, Stockholm, 25 mars 2021

I dag meddelade USA:s finansdepartement att landet inför sanktioner mot de militära konglomeraten Myanmar Economic Holdings Limited (MEHL) och Myanmar Economic Corporation (MEC). Även Storbritannien meddelade i dag att landet inför sanktioner mot MEHL.

Genom dessa två bolag kontrollerar den burmesiska militären ett omfattande nätverk av företag som bidrar till stora intäkter utanför statsbudgeten. Redan 2019 släppte FN:s undersökningskommission för Burma (FFM) en rapport som rekommenderade att omvärlden skulle kapa alla band till den burmesiska militären, inklusive till de företag den kontrollerar. Detta eftersom militärens omfattande ekonomiska intressen bidrar till att finansiera militärens verksamhet, inklusive storskaliga övergrepp mot civilbefolkningen. Affärsintressena bidrar till att minska transparensen och försvåra civil insyn i militärens aktiviteter.

Svenska Burmakommitténs kommentar
Det är anmärkningsvärt att det tagit nästan två år att agera på rekommendationerna från FN:s utredningskommission. Trots omfattande och väldokumenterade övergrepp mot civilbefolkningen, fördrivningen av rohingyer och krigsbrott har omvärlden varit ovilliga att införa kännbara sanktioner mot militären.

Utöver utredarna i FFM har burmesiska och internationella människorättsorganisationer länge krävt riktade sanktioner mot militären och dess ekonomiska intressen. Det återstår att se om EU och fler länder ansluter sig till USA:s och Storbritanniens nya sanktionsregim. EU har fortfarande inte beslutat om några sanktioner mot militärens ekonomiska intressen utan hittills nöjt sig med att lägga till fler individer till sin sanktionslista.

1 reaktion på ”USA och Storbritannien inför sanktioner mot militära företag”

  1. Pingback: Burmakommittén välkomnar utökade EU-sanktioner mot Burmas militär - Svenska Burmakommittén

Kommentarer är stängda.