Kraftiga rökpelare över staden Thantlang i delstaten Chin där tusentals invånare tvingats fly militärens brutala offensiv. /Foto: CHRO

“Vi förväntar oss övergrepp i massiv skala” - intervju med aktivist i Chin

Intervju, Stockholm, 29 oktober 2021

Över 70 000 människor har tvingats fly från sina hem i delstaten Chin sedan militärkuppen den 1 februari. Lokala människorättsorganisationer varnar nu för nya övergrepp och vädjar om hjälp. – Vi väntar oss nya övergrepp i en massiv skala, säger Salai Za Uk Ling från Chin Human Rights Organization i en intervju med Svenska Burmakommittén.

Under fredagsmorgonen den 29 oktober började Burmas militär att beskjuta bostadsområden i staden Thantlang i delstaten Chin i västra Burma med vad lokala organisationer beskriver som brandgranater. Bilder tagna under fredagen visar hur stora rökpelare stiger från staden, som varit så gott som avfolkad sedan en dryg månad tillbaka då en militäroffensiv tvingade omkring 10 000 invånare på flykt.

– Kvar finns bara ett fåtal invånare och ett barnhem för föräldralösa barn, säger Salai Za Uk Ling från Chin Human Rights Organization (CHRO).

De som kunnat fly har lämnat staden och sökt skydd i närliggande byar eller över gränsen i delstaten Mizoram i Indien. Salai Za Uk Ling beskriver situationen för flyktingarna som desperat.

– Det finns ingen hjälp utifrån. Gränsområdena där de sökt skydd är avskurna från resten av delstaten, som i sin tur är avskuren från resten av Burma. Människor kommer snart börja svälta. Det finns heller ingen vård. Innan Thantlang tömdes på människor hade staden stor spridning av Covid-19, och vi ser nu hur flyktingarna för med sig smittan.

Människor som försökt ta sig tillbaka till Thantlang för att hämta mat eller ägodelar har beskjutits av soldater. Skuggregeringen National Unity Government (NUG) har i en rapport dokumenterat att 33 civila, däribland åtta barn, dödats av militären i Chin sedan februari. Enligt CHRO:s siffror har så många som 150 civila dödats, och organisationen uppger att åtminstone 70 000 av delstatens 500 000 invånare har drivits på flykt. Vittnen har även rapporterat om hur militären använt civila som mänskliga sköldar.

Chin är Burmas fattigaste och minst utvecklade delstat, men har också varit en viktig bas för det väpnade motståndet mot militärkuppen. Lokala försvarsmiliser och etniskt baserade väpnade grupper har dödat soldater och attackerat militärkonvojer, vilket lett till att militären satt in omfattande förstärkningar.

– Militären vill använda Chin som ett avskräckande exempel till motståndsrörelser i andra delar av landet. Än så länge har de inte lyckats krossa motståndet, men de senaste veckorna har vi sett en militär uppbyggnad utan dess like. Hundratals lastbilar med soldater har rullat in, och på sin väg genom delstaten har de bränt ner byar och dödat civila, säger Salai Za Uk Ling, som befarar att situationen kommer att fortsätta förvärras.

– Utifrån uppbyggnaden av militär närvaro i Chin förväntar vi oss nya övergrepp i massiv skala. Det kommer innebära att ännu fler flyktingar på kort tid söker sig över gränsen till Indien, men där saknas resurser att ta hand om dem. Vi vädjar till omvärlden att erbjuda hjälp till de här flyktingarna men också att agera för att få ett stopp på de här övergreppen.