Den kände demokratikämpen U Mya Aye var en av de politiska fångar som frigavs den 17 november.

Rekordmånga politiska fångar trots benådningar

Kommentar, Stockholm, 17 november 2022

Det blev stora rubriker när militärjuntan i dag annonserade att många fångar ska släppas i Burma. Bara ett fåtal av dessa är dock politiska fångar. Frigivningarna ska ses som taktik från juntans sida som samtidigt fortsätter att gripa aktivister.

Omkring 13 000 personer sitter i dag fängslade i Burma av politiska skäl. Det är den högsta siffran som någonsin uppmätts. Tortyr är vanligt förekommande och flera som gripits har torterats till döds. Dessutom har militärjuntan genomfört dödsstraff i Burma för första gången på decennier. I juli avrättades fyra politiska fångar och totalt har fler än 100 personer dömts till döden sedan militärens statskupp.

Samtidigt som dessa rekordnivåer rapporteras aviserar Burmas militärjunta att nästan 6 000 fångar ska friges. Men allt tyder på att endast en liten del av dessa är politiska fångar. Att frige fångar är en vanlig taktik som används av militärjuntan för att skapa positiva rubriker, ofta för att markera olika högtidsdagar, och dagens avisering sammanfaller med Burmas nationaldag.

Militärjuntans besked ändrar inte på något sätt grundförutsättningarna i Burma där aktivister fortsätter att gripas på löpande band av politiska skäl. Omvärlden måste öka pressen på militärjuntan och kräva att alla politiska fångar släpps utan förbehåll.