Foto: Marcel Crozet/ILO, Creative Commons

Risk för livstids fängelse för publicerad intervju

Kommentar, Stockholm, 1 april 2020

Inskränkningar i press- och yttrandefriheten fortsätter. Nyligen greps Nay Myo Lin, redaktör på mediebolaget Voice of Myanmar. Han anklagas för brott mot Burmas terrorismlagstiftning efter att ha publicerat en intervju med en talesperson för den väpnade gruppen Arakan Army som tidigare i mars klassades som en terroristorganisation av regeringen. Nay Myo Lin riskerar nu livstids fängelse.

Flera bedömare är oroliga för att regeringen ska utnyttja den speciella situation som uppstått i spåren av det nya coronavirusets spridning för att ytterligare begränsa press- och yttrandefriheten i landet. Internetrestriktionerna är fortsatt på plats i delar av Rakhine och Chin och nyligen beordrade regeringen teleoperatörer att blockera flera mediaorganisationers webbsidor.

Svenska Burmakommittén ser mycket allvarligt på den försämrade press- och yttrandefriheten i Burma. Att en journalist skall riskera livstids fängelse för en intervju saknar all proportion. Terrorismlagstiftning bör inte användas för att bekämpa journalistiskt arbete. Det är särskilt oroande att rapporteringen från den konfliktdrabbade delstaten Rakhine begränsas allt mer. Risken är stor att nya övergrepp kan ske utan att detta når ut.

Läs mer:
Myanmar blocks hundreds of news sights and threatens editor with life in jail – The Guardian
Myanmar editor faces terror charges over interview with AA – Myanmar Times