Offshoreplattform i Burma. /Foto: T2Thithat/Shutterstock

TotalEnergies och Chevron aviserar att de tänker lämna Burma

Kommentar, Stockholm, 21 januari 2021

Energijättarna TotalEnergies och Chevron aviserar att de tänker lämna Burma. De uttrycker även stöd för riktade sanktioner mot regimen.

Bolagens besked kommer en dag efter att TotalEnergies uttryckt stöd för riktade sanktioner mot Burmas militärjunta i ett brevsvar till Human Rights Watch. Den burmesiska statens intäkter från gasutvinning är betydande. 

Enligt den burmesiska regeringens budget för 2020/2021 räknade staten med omkring 12 miljarder kronor i intäkter från olja och gas. Det uppskattas att gasexporten nu står för omkring 50% av den burmesiska statens intäkter i utländsk valuta. I och med statskuppen kontrollerar militärjuntan det statliga olje- och gasbolaget Myanmar Oil and Gas Enterprise (MOGE) som tar del av dessa intäker.

Svenska Burmakommittén och andra människorättsorganisationer har varit kritiska till att internationella bolag fortsatt göra affärer med den burmesiska regimen efter statskuppen. EU, USA, Storbrittannien och en del andra länder har infört riktade sanktioner mot den burmesiska militären men hittills inte inkluderat olje- och gassektorn. Vi har tidigare uppmanat Sveriges regering att verka för att EU inför riktade sanktioner mot det statliga olje- och gasmonopolet MOGE.

Vidare läsning
Svenska pensionspengar i fickan på Burmas militär – Svenska Burmakommittén
Svenska pensionsfonder ovilliga att kapa banden till juntan i Burma – Svenska Burmakommittén
Myanmar: TotalEnergies Endorses Targeted Sanctions – Human Rights Watch
Chevron, Total exit Myanmar over deteriorating human rights – AP News