Människor som flyr militärens bombningar har ingenstans att ta vägen, många tvingas söka skydd i djungeln. /Foto: KHRG

Hela städer töms på folk efter militärens luftangrepp

Kommentar, Stockholm, 14 januari 2022

Militärjuntan använder stridsflyg och helikoptrar för att attackera civila områden i sydöstra Burma. Över 50 000 människor har tvingats på flykt under den senaste veckan.

I delstaten Kayah (Karenni) har militären intensifierat sin kampanj för att slå ned motståndet mot juntan. Den senaste veckan har dagliga luftangrepp genomförts kring staden Loikaw som nu i det närmaste tömts på sin befolkning. Militären har även stängt av elektricitet och vatten till delar av staden och satt bostadshus i brand. Motståndet mot juntan har länge varit starkt i delstaten, både från den folkliga proteströrelsen Civil Disobedience Movement (CDM) och olika väpnade styrkor.

Loikaw kan nu beskrivas som en stad under belägring menar Sally Thompson på The Border Consortium (TBC) som arbetar med flyktinglägren i Thailand och bevakar situationen i sydöstra Burma. Över 50 000 personer tros ha lämnat staden och tagit skydd hos släktingar, i kyrkor eller flytt rätt ut i djungeln.

– Jag är väldigt orolig för de som har flytt. Det finns ingen säkerhet någonstans eftersom det pågår strider nästan överallt i delstaten. Internflyktingarna har brist på mat, skydd och mediciner. Personer som flytt och sedan återvänt till Loikaw för att hämta mat har gripits, torterats och dödats av militären, säger en lokal källa som Burmakommittén varit i kontakt med.

Hon berättar också att militären hindrar hjälpsändningar att nå fram och flyende från att ta sig till säkerhet genom att blockera vägar. Att många då istället tagit sin tillflykt till djungeln och är utspridda över stora ytor i avlägsna områden gör att det är ännu svårare för hjälpsändningar att nå fram.

Längre söderut, i delstaten Kayin (Karen), har militären attackerat civila områden med helikoptrar och artilleri. Attackerna har trappats upp sedan mitten på december och har bidragit till en ny våg av internflyktingar. Enligt The Border Consortium har nu över 400 000 människor i Burma flytt sina hem sedan militärkuppen den 1 februari, och 200 000 av dem i de sydöstra delarna av landet. De senaste attackerna har även fått tusentals personer att korsa gränsen och söka skydd i Thailand. Men där kan de i dagsläget inte räkna med skydd från myndigheterna, menar Sally Thompson på TBC.

– Fler och fler korsar gränsen till Thailand i detta nu, av rädsla för fortsatta luftangrepp. Men de thailändska myndigheterna är fortsättningsvis restriktiva. De som korsar gränsen grips genast av armén och ges minsta möjliga hjälp i väntan på att man ska kunna skicka tillbaka dem. Nyanlända flyktingar i Thailand tillåts inte att komma in i de existerande flyktingläger som finns i landet, säger hon.

FN:s rapportör för mänskliga rättigheter i Burma, Tom Andrews, skriver på Twitter att juntaledaren Min Aung Hlaing ”omedelbart måste upphöra” med attackerna på Loikaw och lyfta blockaden för de som vill fly och för hjälpinsatser.

I torsdags skrev också ett 60-tal organisationer som representerar Karenfolket i flera länder ett öppet brev till USA:s president Joe Biden och Frankrikes president Emmanuel Macron, i vilket de vädjar för sanktioner mot militärregimens naturgasintäkter. ”Så länge som amerikanska och franska företag fortsätter att finansiera militären är era länder medskyldiga till kränkningarna av mänskliga rättigheter som begås av Burmas militär”, skriver de.