Stora mängder ammunition, bland annat till granatgeväret Carl Gustaf, påträffades när motståndsgrupper övertog en av juntans militärposteringar i norra Burma. /Foto: Skärmbild från Global Bar Magazine

Kristina Jelmin intervjuad i Global Bar om svenska vapen i Burma

Intervju, Stockholm, 23 november 2023

Svenska Burmakommitténs verksamhetschef Kristina Jelmin kommenterade uppgifterna om att motståndsgrupper i Burma kommit över ammunition till det svenska granatgeväret Carl Gustaf.

Det var i samband med den pågående gemensamma offensiven mot den burmesiska militären i norra Burma som motståndsgrupper rapporterade att de beslagtagit stora mängder ammunition från militären. Bland annat publicerades bilder som visar ammunition tillhörande Carl Gustaf. Det är dock inte första gången svenska vapen påträffas i Burma.

Som Svenska Burmakommittén tidigare rapporterat har det svensktillverkade granatgeväret Carl Gustaf från Saab använts tidigare i Burmas inbördeskrig. Vid flera tillfällen har ammunition till Carl Gustaf påträffats hos den burmesiska militären. Det senaste rapporterade fynden rör dock ett betydligt större antal än tidigare beslag.

Svenska Burmakommittén kräver att Saab och Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP) utreder de senaste fynden vidare och säkerställer att ingen vidareexport av komponenter eller ammunition sker.

“Jag tror inte att allmänheten ser positivt på att svenska vapen används av militärregimen i Burma. Vi vill fortfarande veta vad Saab gör för att stoppa vidareexporten av den här produkten till Burmas militär, säger Kristina Jelmin.”

Artikeln publicerades i Global Bar Magazine den 21 november 2023.

Du hittar artikeln via den här länken.

Vidare läsning

Svenska vapen används i Burmas inbördeskrig – Svenska Burmakommittén
Kristina Jelmin på Saabs årsstämma – Svenska Burmakommittén
”Stoppa vapenexporten till Myanmars brutala militärjunta.” – Debattartikel av Svenska Burmakommittén m.fl.
Svenska vapen stärker militärjuntan i Myanmar – Sveriges Riksdag: Svar på skriftlig fråga 2022/23:469 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)
Material om export av Carl Gustaf till Burma som Svenska Burmakommittén begärde ut från ISP år 2019