Kristina Jelmin medverkade i Fredspodden för att diskutera att svenska vapen påträffats i Burma. /Foto: Skärmbild från Svenska Freds hemsida.

Kristina Jelmin intervjuad i Fredspodden om svenska vapen i Burma

Intervju, Stockholm, 6 maj 2023

Kristina Jelmin medverkade i Svenska Freds podcast Fredspodden för att diskutera att svenska vapen påträffats i Burma.

Som Burmakommittén tidigare rapporterat har svenska vapen påträffats i Burmas inbördeskrig. Nyligen hävdade företrädare för Karen National Liberation Army (KNLA), den väpnade grenen av rebellgruppen Karen National Union (KNU), att deras soldater attackerats av militärjuntans förband under påskveckan med det svensktillverkade granatgeväret Carl Gustaf. Ammunition som lämnats kvar beslagtogs av KNLA och har visats upp för medier.

I avsnitt 29 av Fredspodden medverkar Kristina Jelmin för att diskutera tidigare svensk vapenexport till Burma och det faktum att ammunition nu återigen påträffats hos den burmesiska militären. I avsnittet som handlar om svensk vapenexport och hur svenska vapen hamnat i Burma medverkar även Linda Åkerström, policychef på Svenska Freds, Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska Freds och Helen Buhtoo, ordförande för Karen Swedish Community. Programledare är Rebecka Lindholm Schulz, projektledare för Fredsakademin.

Avsnittet publicerades den 5 maj 2023 och du hittar det på Svenska Freds webbsida och på Spotify, iTunes och andra ställen där poddar finns.